pekařské droždí droždí pro vinařství droždí pro lidské zdraví droždí jak krmivo pro zvířata droždí jako zvýrazňovače chuti
Titulní strana
English version   Version française

Různé formy droždí

Průmyslově vyráběné droždí má zpravidla světle béžovou barvu a svou charakteristickou vůni.
Existuje v nejrůznějších formách přizpůsobených jeho budoucímu využití. Skupina Lesaffre vyrábí a prodává tento široký sortiment droždí.

Tekuté droždí Lisované droždí Granulované droždí Aktivní sušené droždí Instantní droždí Mražené droždí s nízkým obsahem vody
Tekuté droždí

Tekuté droždí
 

Až do roku 1825, kdy bylo na trh poprvé uvedeno lisované droždí, byly kvasnice prodávány v tekutém stavu. Návrat k této formě droždí je reakcí na poptávku ze strany průmyslových pekáren.

Lisované droždí

Lisované droždí
 

je v průmyslových zemích rozšířeno nejvíce. Důvody jsou finanční i praktické. Je formováno do podlouhlých hranolů. Droždí vyráběné pro trh v České republice má bílou barvu a velmi drobivou strukturu. V jiných zemích může být tmavší a jeho konzistence plastičtější.

Granulované droždí

Granulované droždí
 

má formu relativně drobných částeček, které snadno procházejí násypkami hnětacích zařízení. V průmyslových pekárnách je často mícháno s vodou za vzniku suspenze. Tu lze následně použít při automatickém dávkování surovin.

Aktivní sušené droždí

Aktivní sušené
droždí

existuje ve formě drobných válečků nebo kuliček. Je odolné vůči teplu, což je vlastnost, která je velmi ceněna v regionech s klimaticky nepříznivými podmínkami (vysoké teploty a zvýšená vlhkost vzduchu).

Instantní droždí

Instantní droždí
 

vděčí za svůj název tomu, že ho není nutné před přidáním do mouky znovu hydratovat. Používá se stejně snadno jako čerstvé lisované droždí. Jemné krystalky instantního droždí jsou baleny buď vakuově nebo v ochranné atmosféře.

Mražené droždí s nízkým obsahem vody

Mražené droždí
s nízkým obsahem vody

je droždí, které se vyznačuje nižším obsahem sušiny než je tomu u instantního droždí. Je ve formě prášku a používá se například při přípravě nepředpečeného hluboce zmraženého pečiva.